Followers

Friday, 5 October 2012

My Persian Cat

Selamat malam semua, hari ini dah hari sabtu. Dah pepagi buta dah nie. 
kali nie, baru ada kesempatan nak post dalam blog, yelah dah habis diploma.. hooreyy!
kali nie, Mai nak post pulak kucing peliharaan dirumah. 
Asalnya dulu family ada bela seekor kucing nie, nama dia Abu. dah takde lagi dah. 3 tahun yg lepas dah takda.. lepas tue, abg mai terjumpa anak kucing yg baru lahir.. ibu kucing tu pulak dah mati disebabkan termakan racun (rasanya kot). entah sapa punya angkara.. 
kt anak kucing tue siap beli ape yg mcm injection utk anak kucing tu minum. kecian, baru lahir sepatutnya kena menyusu ibu dia.. malangnya, ke dua2 anak kucing tu mati jugak.

sekarang nie, di rumah ada 4 ekor kucing parsi. tue semua abg mai yg punyai. dia cuma kasi mai seekor jer. 
Okey lah tueee, abg mai siap ajar bagaimana nak jaga si anak bulus nie.

 

kucing yang first sekali dibeli namanya Pricess Mea Vierra, memang sayang kt dia nie.
diaaa sangat lah comel, mula2 mai tak peduli sangat bunyi kucing dalam bilik. semakin nyaring miaw miaw..
mai tengok .. wahh kucing bebulu tebal..kiut eh. memang tak pernah nak ada kucing mcm tue kt umah. almaklom kucing mahal. dia nie, tak suka bergaul dengan kucing yang lain walaupun sama baka. dia kan princess kan??

Ariesss,, firstly nak bagi nama dia nie Ferrari. nama keta gitu. dia nie sangat-sangatlah nakal, suka sangat bermain. bila main cepat ampus (sesak, lelah). satu2 nya jantan dalam kucing peliharaan. Adik si Aries nie nama nya White Lady.. memang2 bulu dia macam White Tiger. takkan nak bagi nama dia White Tiger kan?
suka tengok muka dia nie, mcm soft jer dia nie. serumah dengan Aries, kecian dia dibuli Aries hari2.
Mai hanya bela si Lady nie jer, kenalah kuarkan duit beli cage, makanan, tempat pembuangan kotoran, tisu dan semua barang keperluan dia.

yang gambar last sekali tue, apple. kawan abg yg bagi. yang nie paling senior
bab tue muka ada garang sikit. umur dia tiga tahun. Apple nie Persian kacukan Exotic Short Hair.
bab tue bentuk muka dia lain sikit. bulat2 jer..

Sebelum terlupa, nie ada seekor lagi nie Shiko.


tengok dia.. keciankan?? dia nie sebenarnya tak terjaga oleh tuannya..
mai tengok depan mata memang kurus kering kucing nun.
umur dia 2 bulan. besar tapak tangan mai jer.
abg mai & kwn abg kasi jaga dia.. bagi wet food & air susu
keadaan dia teramat lemah seoleh2 tunggu ajal jer
alhamdulillah shiko semangat nak teruskan hidup, dah berisi, kurang lah monyeng dia, bermain pun sudah pandai.
yelah, daripada tak terjaga baik bagi & jual kt orang lain daripada kita menyeksa nyawa kucing. 

6 comments:

  1. alololo. comelnyaaa. nak satu :D

    ReplyDelete
  2. yelah... geram tengok .. mai sini hhehehe

    ReplyDelete
  3. white lady manyak comel wooooo.. nak kacukkan dgn kuceng saya bleh? hehe :p [singgah sini pulak :)]

    ReplyDelete
  4. kuceng awak baka apa ye? hahaa... boleh ajaaa...

    ReplyDelete

I LOVE BELOG KITAKKAMEK